Alle elsker orkidéer

Den eksotiske orkidé er en passion for mange med grønne fingre. Men faktisk kan alle være med. Mange orkidéer er nemlig ret nemme at holde. 
En brillant begynderorkidé for orkidénovicen er Phalenopsis. Den er smuk og meget nem at holde.

Oprindelse

Orkidefamilien er meget forskellige og findes over hele verden, men dem vi ser i forretningerne stammer for det meste fra tropisk  Asien. I Skandinavien er der ca. 40 vilde arter, som alle er jordboende og fredede. På verdensplan er der omkring 30 000 arter. 

De første tropiske orkidearter blev bragt til Europa i det 16. århundrede, men først i 1800-tallet blev de populære blandt europæiske hobbygartnere. Efterspørgslen og konkurrencen var høj, og mange importører tog på rene plyndringstogter til troperne for at tilfredsstille deres kunders behov for eksotisk blomsterpragt. I begyndelsen af det 1900-tallet blev man bedre til at dyrke orkideer, og i dag er næsten alle orkideer i handlen dyrkede her i Europa.

I naturen

De orkideer, vi har i vores hjem, er sædvanligvis hybrider, dvs. krydsninger mellem forskellige arter. I naturen vokser de i regnskovsområder med høj luftfugtighed, hvor de vokser på samme måde som vores træboende laver. Det vil sige at de gror i forgreninger eller fordybninger i værtstræet og lever af det regnvand, der falder ned gennem trækronen. Der er derfor ingen udveksling af vand eller næringsstoffer med det træ, de vokser på, de bruger det kun som en vokseplads, hvor de får beskyttelse mod solens stærkeste stråler og en jævn fugtighed.

Luftfugtighed og vanding

Orkideer vil helst have lidt højere luftfugtighed end vi normalt kan tilbyde i vores moderne hjem. Hvis du har badeværelse med vindue, er det et glimrende sted, men hvis du vil have dem i andre rum, bør du være sikker på at tilføje luftfugtighed. Spray dem forsigtigt, men sørg for ikke at få vand på blomsterne eller i bladene.

En anden metode er at sætte potten på en tallerken med lidt vand og et underlag af småsten eller lecakugler. Men sørg for, at luftrødderne ikke kommer ned mellem stenene, for de rådner, hvis de står i vand. Du kan også dyppe potten i en spand vand og derefter lade vandet løbe af. Så bliver jorden fugtig og vandet fordamper langsomt i løbet af de næste par dage, hvilket giver det niveau af fugtighed, som orkideer vil have.

Hvis du er i tvivl om du har brug for at vande eller ej, kan du stikke en finger i jorden og føle efter, eller du kan løfte potten - hvis potten er let, er det på tide at vande.

Blomstring

Hvis du passer dine orkideer godt, belønner de dig med rigelige og lange blomstringsperioder. Når blomstringen er forbi, og blomsterstænglen har mistet den sidste blomst, skal du ikke klippe stænglen af, før den er tørret helt ud og bliver brun. Hvis stænglen er lidt brun i toppen, kan du klippe det tørre, brune stykke af og redde den del, der stadig er grøn. Mange gange vil der så komme en ny blomstring.

Hvis du lufter ud, når det er koldt udenfor, skal du sørge for at flytte dine blomstrende orkideer, for blomsterne falder af, hvis de udsættes for kulde.

Lys og temperatur

Siden de fleste orkideer i naturen vokser i skyggen af træer, er de ikke begejstret for direkte sollys. Indendørs trives de derfor bedst i vinduer vendt mod øst eller vest. Om vinteren, når lyset er svagere, er sydvinduet et passende sted.

Om sommeren kan du lade dem stå ved et vindue på klem. Det sætter bevægelse i luften, som de sætter pris på og skaber temperaturvariationer mellem dag og nat.

I naturen vokser mange orkideer i træer med luftrødderne hængende frit. Et tip hvis du har en have, er derfor at hænge dine orkideer i træerne om sommeren. Bare sørg for, at de får skygge fra bladene.

Gødning

Orkideer kræver ikke så meget gødning som andre potteplanter. Fra foråret til efteråret giver du planten orkidegødning hver anden uge, resten af året er det nok at gøde en gang om måneden. Brug specialgødning til orkideer f.eks. Substral Orkidénæring, så planten får det, den har brug for. Hvis du kun har almindelig potteplantegødning, skal du fortynde det mere end normalt. Knap en fjerdedel af en normal dosis af koncentratet plejer at være tilstrækkeligt.

Omplantning

Orkideer optager ikke næringsstoffer fra orkidejorden på samme måde, som andre planter optager næringsstoffer fra jorden. Det vækstmateriale vi bruger til orkidedyrkning, har kun til formål at skabe et stabilt og luftigt miljø til orkideens rødder. Hvert andet eller tredje år er det dog en god idé at plante dine orkideer om. Til den tid er en del af det bark, som orkidejord sædvanligvis består af, nedbrudt og blevet mere kompakt, og man risikerer derfor at rødderne rådner. Følg brugsvejledningen når du bruger Substral Orkidéjord, så dine orkideer får et luftigt og godt vækstmiljø.

Formering

Nogle gange sker det, at en lille plante vokser ud på blomsterstænglen, en såkaldt keiki. Lad den blive på blomsterstilken, indtil den har mindst to blade, nogle rødder og er mere end 5 cm stor. Derefter kan du klippe den af og plante den i en potte med spagnum. Pas den som en almindelig plante. Når den er blevet stor, planter du den om i den almindelige Substral Orkidéjord.

Frugter og orkideer

Lad ikke modne frugter ligge i rum, hvor der står blomstrende orkideer. Som mange andre blomstrende planter er orkideblomster følsomme overfor den gas (ætylen), som frugter udskiller når de modnes. Der er ingen fare for selve planten, men blomsterne kan falde af.

Skadedyr

Vores orkideer kan undertiden blive angrebet af uld- og bladlus. Hvis det er et mindre angreb, kan du fjerne skadedyrene med vatpinde dyppet i sprit. Hvis angrebet er større, kan du få brug for et skadedyrsbekæmpelsesmiddel. Tag et billede af angrebet og vis det til din blomsterhandler, så får du den hjælp, du har brug for. 

Tilbage til oversigten