Alle elsker orkidéer

Tipp 01

Den eksotiske orkidé er en passion for mange med grønne fingre. Men faktisk kan alle være med. Mange orkidéer er nemlig ret nemme at holde. Orkidé-debutanter kan starte her:
En brillant begynderorkidé
Et godt sted at starte for orkidénovicen er Phalenopsis. Den er smuk og meget nem at holde. Her følger en lille lynguide:

1. Pasning: Giv orkidéen en lys vokseplads uden direkte sol. Vand ca. én gang om ugen med kalkfrit vand og vær forsigtig med ikke at ”drukne” planten. Omvendt må den aldrig tørre helt ud.

2. Gødning: Plej med Substral Orkidénæring ifølge brugsanvisningen, og omplant ca. hvert andet år i Substral Orkidéjord.

3. ”Beskæring”: Når orkidéen er afblomstret, lader du stænglen sidde på - måske sætter den nye knopper på den samme stængel. Visner stænglen, klipper du den af og venter på at den sætter en ny stængel med blomster.

Tip til kalkfrit vand

De fleste orkidéer har bedst af kalkfrit vand, f.eks. regnvand. Så stil vandkanden ud næste gang det regner. Er der sol og sommer, så vand med postevand, der har stået i vandkanden i et døgn. Så er det meste af kalken bundfældet.

Orkidéen lokker

Visse orkidéer lever i et højt specialiseret forhold med et bestemt insekt. Orkidéens blomst imiterer insektets udseende og udsender en duft, der tiltrækker og ophidser hannen. Og den gør det så overbevisende, at den stakkels han – overbevist om, at det er en villig hun – parrer sig med blomsten. På den måde bringer den lykkeligt uvidende han pollen med videre til næste orkidé, som så bestøves.

Tilbage til oversigten