Tomater & krydderurter

Tipp 03

Titusind tomater til Tulle & Tante

Der findes ikke noget bedre end hjemmedyrkede, solmodne tomater. Den aromatiske duft, den liflige smag – dét er indbegrebet af dansk sommer. Men jorden skal gødes, hvis tomatsuccesen skal i hus. Uanset om du er dreven drivhusbonde eller feteret frilandsgartner, så er frøene sået, og tomatsæsonen godt i gang. Og er du ikke med på tomatvognen endnu, så bare rolig. Slå et smut forbi din lokale planteskole og køb små tomatplanter, der er klar til udplantning. Tilbage er blot at passe, pleje og gøde dine tomatplanter godt og grundigt. Så skulle du forhåbentlig også få sunde planter med myriader af dejlige tomater, der smager helt fantastisk. Men hvad skal man dog gøre med alle de saftige bøf, cherry-, cocktail-, blomme- eller bare helt almindelige tomater? Dele dem med Tulle og tante selvfølgelig, ja, alle dem du holder af. Du kan også bare plukke de grønne tomater og sylte dem. Mums!

Bliv bæredygtig basilikumbonde

1. Køb en potte basilikum.  2. Tag basilikum op af potten.
3. Del planten i individuelle stiklinger.  4. Plant dem med fire cm mellemrum i en stor potte og sørg for masser af varme (drivhus eller sydvendt side), vand og gød med SUBSTRAL Naturen.
Så har du masser af dejlig, billig og bæredygtig basilikum i vente.

Tomater og basilikum er bedstevenner

Og det er ikke kun, når de støder sammen i klassik italiensk kogekunst, men også i drivhuset. Plant basilikum imellem og foran tomaterne, her trives den nemlig glimrende og kan få lov til at brede sig og blive op til én meter høj. Resultatet er hjemmedyrket basilikum hele sommeren. Og så smager den i øvrigt meget bedre end det småkravl, du køber i supermarkedet.

Syltede grønne tomater

Skyl, tør og prik 1 kg. grønne tomater. Bring 5 dl. vand og 5 dl. eddike i kog og kom tomaterne i. Kog dem i 5-7 minutter og tag dem op.
Mål 5 dl. af den lage tomaterne er kogt i, og kom 500 gr. sukker, 1 stk. hel kanel, 1 stk. hel ingefær og 5-6 hele nelliker i. Bring lagen i kog, og læg tomaterne i. Kog dem igen i 5-7 minutter, tag gryden af varmen og lad tomaterne trække i lagen natten over.
Næste dag! Bring tomater og lage langsomt i kog og kog dem sagte i 5-7 minutter. Tag forsigtigt tomaterne op med en hulske og læg dem i rene, skoldede krukker. Lad lagen koge yderligere et par minutter tag den af varmen, skum den, tilsæt konserveringsmiddel, hæld lagen over tomaterne og luk eller bind til.

Klar, parat krydderurtestart!

Er du blevet varm på tanken om hjemmedyrkede krydderurter, så start med de nemme først. Sæt dig under alle omstændigheder ind i den enkelte urts vækstbetingelser og husk selvfølgelig at gøde med Naturen Tomat- og krydderurtenæring. Her er et par af de nemme:
Kruspersille.
Sås i næringsrigt veldrænet sand- og muldjord eller købes som småplanter, der forspires.
Timian.
Køb en timianplante i god vækst og stik dens urteagtige skud i jorden i maj. Så får du masser af timianplanter til udplantning.
Oregano.
Købes som plante, laves fra stikling eller forspires og prikles i potter. Trives bedst i veldrænet sand- og muldjord.
 
Krydderurter kan også med fordel dyrkes i potter og krukker på terrassen, lige uden for køkkendøren og nogen oven i købet i køkkenvinduet. Så har du duften og smagen lige ved hånden, og du slipper for at luge. Læs mere
på Havenyt.

Udendørstomater

Vælg de såkaldte frilandstomater med stor modstandskraft og placér dem det luneste og mest læfyldte sted i haven eller på en terrasse, men vær forberedt på lidt kedelige tomater, hvis sommeren byder på meget regn og alt for lidt sol.

Tilbage til oversigten